Vallei bij valavond

Public Domain

Kunstenaar / maker

Henri Martin (schilder)

Datering

ca. 1902

Periode

20ste eeuw
De vallei in de avondschemering van de Franse kunstenaar Henri Martin sluit schildertechnisch aan bij de neo-impressionistische stippeltechniek. Het intimistische tafereel overstijgt echter de loutere waarneming. De kunstenaar besteedt meer aandacht aan het schemerige licht, dat alle elementen verbindt, dan aan de ruimtelijke constructie. Het is alsof de natuur evenzeer beluisterd als bekeken wordt, alsof er meer sprake is van…
Lees meer
De vallei in de avondschemering van de Franse kunstenaar Henri Martin sluit schildertechnisch aan bij de neo-impressionistische stippeltechniek. Het intimistische tafereel overstijgt echter de loutere waarneming. De kunstenaar besteedt meer aandacht aan het schemerige licht, dat alle elementen verbindt, dan aan de ruimtelijke constructie. Het is alsof de natuur evenzeer beluisterd als bekeken wordt, alsof er meer sprake is van beleving dan van observatie. De gebalde compositie en de gouden glans van de ondergaande zon visualiseren de eenwording van mens en natuur. De twee personages op de voorgrond worden als het ware opgenomen door de akker die ze bewerken.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.