Portret van Alexander Edgar

Public Domain

Kunstenaar / maker

Henry Raeburn (schilder)

Periodes

18de eeuw, 19de eeuw
Henry Raeburn behoorde tot de groep intellectuelen en kunstenaars die aan Schotland cultureel aanzien gaf. Hij portretteerde verscheidene beroemde Schotse persoonlijkheden zoals Sir Walter Scott, James Hutton en David Hume. Daarnaast bracht hij ook minder bekende personen in beeld. Een van hen is Alexander Edgar, misschien verwant aan Ann Edgar, Henry’s vrouw. Edgar is geportretteerd ten halve lijve en in…
Lees meer
Henry Raeburn behoorde tot de groep intellectuelen en kunstenaars die aan Schotland cultureel aanzien gaf. Hij portretteerde verscheidene beroemde Schotse persoonlijkheden zoals Sir Walter Scott, James Hutton en David Hume. Daarnaast bracht hij ook minder bekende personen in beeld. Een van hen is Alexander Edgar, misschien verwant aan Ann Edgar, Henry’s vrouw. Edgar is geportretteerd ten halve lijve en in vooraanzicht. Het hoofd en de witte kraag lichten op tegen de donkere achtergrond en de nauwelijks gedetailleerde mantel. Die manier van portretteren ontstond in het begin van de negentiende eeuw in Engeland en kreeg ook op het vasteland veel navolging. Het portret geeft een goed beeld van de levendige stijl van Raeburn. Met enkele brede en trefzekere penseelstreken wist de kunstenaar de fysionomie en de persoonlijkheid van zijn model weer te geven.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.