De Spanjaard in Parijs (Portret van de kunstenaar Francisco Iturrino)

Public Domain

Kunstenaar / maker

Henri Evenepoel (schilder)

Datering

1899

Periode

19de eeuw
Na een opleiding aan de Brusselse academie trok Henri Evenepoel in 1892 naar Parijs. Zoals vele andere kunstenaars was hij geboeid door de ontwikkelingen in de Franse kunst. Zijn meest voldragen werken ontstonden in de volgende jaren, zoals dit portret van zijn vriend, de Spaanse schilder Francisco Iturrino. De monumentale, sombere figuur, gehuld in een wijde cape, is op natuurlijke…
Lees meer
Na een opleiding aan de Brusselse academie trok Henri Evenepoel in 1892 naar Parijs. Zoals vele andere kunstenaars was hij geboeid door de ontwikkelingen in de Franse kunst. Zijn meest voldragen werken ontstonden in de volgende jaren, zoals dit portret van zijn vriend, de Spaanse schilder Francisco Iturrino. De monumentale, sombere figuur, gehuld in een wijde cape, is op natuurlijke grootte voorgesteld op de Place Blanche. Het bovenste gedeelte van zijn lichaam tekent zich af tegen een geanimeerde achtergrond, waarin de Moulin Rouge in fel rood de aandacht trekt. De kleurenharmonie, de vastberaden stijl, de soberheid en de gedurfde mise-en-scène, die de figuur afscheidt van de massa, verlenen aan de voorgestelde man een grootse voornaamheid. In het atelier genomen foto’s bewijzen dat de figuur eerder werd geschilderd dan de achtergrond. Dit schilderij is het enige dat Evenepoel tijdens zijn leven aan een museum verkocht heeft.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Henri Evenepoel VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorieën schilderingen AAT, Decretaal beschermd topstuk
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 217 x 152 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1898-I
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.