Academische studie naar sculptuur: torso met hoofd uit San Ildefonso-groep

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Charles Rousseau

Datering

1882

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van een figuur uit de San Ildefonso-groep, getekend door Charles Rousseau in 1882. Rousseau was toen leerling aan de Academie Brugge in de klas naar 'antiek - figuur'. Hij maakte deze studie voor een wedstrijd en werd eerste. Een naakte jongeman is frontaal weergegeven als torso met hoofd. Rousseau tekende deze studie naar een afgietsel van…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van een figuur uit de San Ildefonso-groep, getekend door Charles Rousseau in 1882. Rousseau was toen leerling aan de Academie Brugge in de klas naar 'antiek - figuur'. Hij maakte deze studie voor een wedstrijd en werd eerste. Een naakte jongeman is frontaal weergegeven als torso met hoofd. Rousseau tekende deze studie naar een afgietsel van een detail uit de San Ildefonso-groep. Deze groep beeldt twee jonge mannen omhelzend af. Hier is de rechterfiguur afgebeeld, nog met de arm van de andere man om zijn schouders heen gelegd. Hij draagt een lauwerkrans. In archiefbronnen van de academie wordt de figuurgroep benoemd als 'Castor en Pollux', al zou deze identificatie vandaag achterhaald zijn. Het Prado (Madrid), waar de sculptuur wordt bewaard, identificeert de jongens als de onafscheidelijke vrienden Orestes en Pylades. De tekening is gemaakt in zwart krijt of houtskool. De aantekeningen duiden op Rousseaus wedstrijddeelname. Linksboven is de academiestempel te zien, met zijn toegewezen letter 'C'. Eugène Copman signeerde de tekening, al is nog onbekend in welke hoedanigheid. Dat Rousseau eerste werd, noteerde men rechtsonder. Ook zijn naam en het jaartal werden opgeschreven.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Charles Rousseau VIAF RKD
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 790 x 533 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0663.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen AAT , mythologie AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.