Academische studie naar prent: buste van een faun

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Pierre Claeys (tekenaar)
,
Gédéon Reverdin
,
Alexis François Girard

Datering

1873

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een buste van een faun, getekend door Pierre Claeys in 1873. Hij maakte deze studie tijdens een wedstrijd om plaatsen of prijzen aan de Academie van Brugge toen hij in een figuurklas (prenten) was ingeschreven. Het opschrift linksboven "eerste" geeft aan dat hij de wedstrijd won. Het onderwerp van de studie is een buste van…
Lees meer
Academische studie naar prent van een buste van een faun, getekend door Pierre Claeys in 1873. Hij maakte deze studie tijdens een wedstrijd om plaatsen of prijzen aan de Academie van Brugge toen hij in een figuurklas (prenten) was ingeschreven. Het opschrift linksboven "eerste" geeft aan dat hij de wedstrijd won. Het onderwerp van de studie is een buste van een faun, met kort golvend haar, in profiel naar links. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool. De studie werd getekend naar een prent van Girard (graveur), naar ontwerp van Réverdin (tekenaar en uitgever), cf. 0023.GRO0440.III. Een overeenkomstige prent wordt ook bewaard in het Prentenkabinet van de KBR (S.I 16799). De naam van de afgebeelde sculptuur wordt op de prent vermeld, 'Faune', met het onderschrift 'Dessiné d'après la marbre antique du Musée Napoléon'. Reproductieprenten werden gebruikt aan de academies, in de klassen waar de beginnende leerlingen deze prenten kopieerden. Op de studie zijn er verschillende opschriften zichtbaar, gerelateerd aan de wedstrijddeelname van Claeys. Linksboven is de academiestempel op het tekenpapier gedrukt. De letter 'B' is de tekenletter van Claeys, waarmee zijn studie anoniem kon worden beoordeeld door de wedstrijdjury. De behaalde prijs werd hier ook genoteerd. Onderaan links werd de tekening na afloop van de wedstrijd voorzien van de naam van de leerling-tekenaar en zijn behaalde prijs. Daar werd nog het jaartal van de wedstrijd aan toegevoegd.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Pierre Claeys , Gédéon Reverdin , Alexis François Girard
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 604 x 418 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0456.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen AAT, mythologie AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.