Academische studie naar sculptuur: buste van Chrysippos

Public domain / CC-PDM

Datering

1826

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van Chrysippos, getekend door Lambert Noos in 1826. Noos was toen leerling in de klas naar plaaster aan de Academie Brugge. Voor de wedstrijd om prijs maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0186.II) waarmee hij de tweede prijs van zijn klas behaalde. Johannes du Burck werd primus (0016.GRO0187.II). Een buste van een bebaarde man is frontaal…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van Chrysippos, getekend door Lambert Noos in 1826. Noos was toen leerling in de klas naar plaaster aan de Academie Brugge. Voor de wedstrijd om prijs maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0186.II) waarmee hij de tweede prijs van zijn klas behaalde. Johannes du Burck werd primus (0016.GRO0187.II). Een buste van een bebaarde man is frontaal getekend, het gezicht in driekwart naar links. De oudere man is afgebeeld tot aan de borst. Hij is kalend maar heeft nog wat kort, golvend haar. Hij draagt een volle baard en heeft een neutrale uitdrukking. Over zijn schouders ligt een doek gedrapeerd, wellicht een restant van zijn kledij. Noos tekende deze studie naar een afgietsel van een Romeinse buste van de Griekse filosoof Chrysippos (British Museum). Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. De aantekeningen duiden op zijn wedstrijddeelname. Op het etiket staat zijn toegewezen tekenletter 'N'. Daarnaast is de academiestempel met handtekening van directeur Ducq te zien. Dat Noos tweede werd in de prijswedstrijd, werd rechtsonder genoteerd. Nadien werden hieraan zijn naam en afkomst, en het wedstrijdjaar toegevoegd.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op bruin papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 608 x 463 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0185.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.