Academische studie naar prent: zittend mannelijk naakt, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Albert Annoot (tekenaar)

Datering

1812

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een zittend mannelijk naakt, getekend door Albert Annoot in 1812. Annoot was toen leerling in de eerste klas naar prenten aan de Academie Brugge. Voor de prijswedstrijd maakte hij twee tekeningen (zie ook 0016.GRO0142.12.II) waarmee hij de eerste prijs van zijn klas behaalde. Frans de Groote werd tweede (0016.GRO0142.13.II). Een naakte, gespierde man is van…
Lees meer
Academische studie naar prent van een zittend mannelijk naakt, getekend door Albert Annoot in 1812. Annoot was toen leerling in de eerste klas naar prenten aan de Academie Brugge. Voor de prijswedstrijd maakte hij twee tekeningen (zie ook 0016.GRO0142.12.II) waarmee hij de eerste prijs van zijn klas behaalde. Frans de Groote werd tweede (0016.GRO0142.13.II). Een naakte, gespierde man is van op de rug weergegeven. Hij zit op een trapvormige sokkel waarop een doek gedrapeerd is. Hij kijkt voor zich uit, zijn gezicht is in profiel naar rechts weergegeven. Met zijn linkerarm steunt hij op de sokkel, hij leunt daarbij naar achter. Zijn beide benen zijn geplooid. Naar welke prent Annoot kopieerde is nog onbekend. De bladranden zijn bijgesneden, waardoor de figuur bladvullend afgebeeld is. De studie is uitgevoerd op liggend bladformaat en het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool. De aantekeningen duiden op Annoots wedstrijddeelname. Linksboven is de academiestempel met handtekening van directeur van der Donckt te zien. Op het etiket daarnaast staat het tekennummer geschreven dat aan Annoot werd toegewezen voor deze wedstrijd. Dat hij eerste werd, noteerde men rechtsboven met een 'j' (1). Nadien werden onderaan zijn naam, afkomst (Brugge) en het wedstrijdjaar genoteerd. De tekening is gekleefd in een album waarin andere wedstrijdtekeningen naar prenten zijn bewaard. Annoots tweede studie uit deze prijswedstrijd is verlijmd op de volgende bladzijde van het album en daarop volgen ook de studies van de Groote.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Albert Annoot
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 438 x 569 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0142.11.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.