Academische compositiestudie: Pyramus en Thisbe

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

François van Quaillie (tekenaar)

Datering

1818

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische compositiestudie getekend door François van Quaillie in 1818 met weergave van de sterfscène uit het verhaal van Pyramus en Thisbe (Metamorfosen, Ovidius). Thisbe keert terug naar de moerbeiboom waar ze afgesproken had met haar geliefde Pyramus. Ze ziet Pyramus die zichzelf heeft neergestoken en uit wanhoop beslist ze zichzelf ook te doden met het zwaard. Pyramus ligt in de…
Lees meer
Academische compositiestudie getekend door François van Quaillie in 1818 met weergave van de sterfscène uit het verhaal van Pyramus en Thisbe (Metamorfosen, Ovidius). Thisbe keert terug naar de moerbeiboom waar ze afgesproken had met haar geliefde Pyramus. Ze ziet Pyramus die zichzelf heeft neergestoken en uit wanhoop beslist ze zichzelf ook te doden met het zwaard. Pyramus ligt in de armen van de treurende Thisbe en houdt haar bebloede sluier vast. De scène is getekend in een landschap met bomen, een leeuw(in), fontein en stad in de verte. Van Quaillie behaalde met deze tekening de eerste prijs in de klas van compositie. De studie is getekend op liggend formaat. Het gebruikt medium is zwart krijt of houtskool, met enkele hoogsels in wit krijt. De verschillende aantekeningen wijzen op de wedstrijddeelname van van Quaillie. Linksboven is de academiestempel met handtekeningen van directeur Ducq en president Wynckelman te zien. Op het etiket staat de tekenletter 'E', aan van Quaillie toegewezen voor deze prijswedstrijd. Dat hij eerste werd, noteerde men onderaan met een 'J,' (of 1). Nadien werden ook zijn naam, afkomst en het wedstrijdjaar opgeschreven.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker François van Quaillie
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 410 x 555 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0140.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.