Academische expressiestudie: woede

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Joseph Delin (tekenaar)

Datering

circa 1846 - circa 1871

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Expressiestudie uit een reeks van expressie- of emotietekeningen, geschonken door Flori van Acker aan de Academie Brugge (cf. aantekening). Een man is tot op de schouders weergegeven, zijn gezicht in driekwart naar links. De focus ligt op zijn uitdrukking van boosheid of woede. Op basis van de aantekening rechts kan deze studie aan Joseph Delin worden toegeschreven. Op zijn latere…
Lees meer
Expressiestudie uit een reeks van expressie- of emotietekeningen, geschonken door Flori van Acker aan de Academie Brugge (cf. aantekening). Een man is tot op de schouders weergegeven, zijn gezicht in driekwart naar links. De focus ligt op zijn uitdrukking van boosheid of woede. Op basis van de aantekening rechts kan deze studie aan Joseph Delin worden toegeschreven. Op zijn latere schilderijen is eenzelfde signatuur aangebracht. Wellicht was Delin nooit leerling aan de Brugse academie. Hij volgde wel les aan de Antwerpse academie en werkte later werkte voornamelijk als portrettist. In vergelijking met een zelfportret uit 1892 en een fotografisch portret gemaakt door Joseph Dupont, lijkt het erop dat Delin hier zichzelf heeft afgebeeld. De studie is gemaakt in zwart krijt of houtskool en gehoogd met wit krijt. Op de voorzijde zijn stroken papier of karton aangelijmd en linksboven is de Brugse academiestempel te zien. De tekening is op de achterzijde gedoubleerd op doek. In de hoeken zijn verschillende prikgaatjes te zien. Misschien werd deze studie aan de academie gebruikt als didactisch materiaal?
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joseph Delin VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in houtskool of zwart krijt en gehoogd met wit krijt, gedoubleerd op doek
Afmetingen 560 x 445 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0098.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.