Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt, personificatie van de wetenschap (Scientia)

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Bernardus Fricx (tekenaar)

Datering

1776

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt als personificatie van de wetenschap, getekend door Bernardus Fricx in 1776. Fricx tekende deze studie voor de tweejaarlijkse prijswedstrijd aan de Academie van Brugge. Als 'liefhebber' tekende hij niet om een prijs, want hij won de eerste prijs al tijdens een vorige wedstrijdeditie. Het model is afgebeeld als personificatie van…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt als personificatie van de wetenschap, getekend door Bernardus Fricx in 1776. Fricx tekende deze studie voor de tweejaarlijkse prijswedstrijd aan de Academie van Brugge. Als 'liefhebber' tekende hij niet om een prijs, want hij won de eerste prijs al tijdens een vorige wedstrijdeditie. Het model is afgebeeld als personificatie van de wetenschap. De staande naakte man is frontaal weergegeven. Hij kijkt omhoog en steunt met zijn rechter elleboog op een hoge sokkel met opschrift 'scientia', met daarop een vaas. Zijn andere hand ligt op een paneel of doek. Onderin staat een globus op een stapel boeken, waartegen een opengeslagen boek ligt. Andere afgebeelde rekwisieten zijn een buste en een schilderspalet met penselen. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. De bladranden zijn rondom afgesneden en onderaan is er een verlijmde strook met verderzetting van de voorstelling. De aantekening linksonder vermeldt dat Fricx 'voor liefhebberije' tekende. De tekening is afgesneden langs het kader dat rondom de compositie is getrokken. Tijdens hetzelfde concours tekende Albertus Riethage ook als liefhebber (0016.GRO0050.II) en won Emmanuel Lacroix de eerste prijs (0016.GRO0046.II). Fricx tekende het model ook van op de rug gezien: 0014.GRO0090.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Bernardus Fricx VIAF RKD
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op gevergeerd papier in houtskool of zwart krijt, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 619 x 434 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0089.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen AAT , allegorie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.