Het visioen van Maria van Egypte

Public Domain

Kunstenaar / maker

Luca Giordano (navolger van)

Periodes

17de eeuw, 18de eeuw
Maria van Egypte, een courtisane uit Alexandrië, leefde in de vierde, vijfde eeuw. Zuiver uit nieuwsgierigheid ging ze op bedevaart naar Jeruzalem. Toen ze de Heilig Grafkerk wilde binnengaan, hield een mysterieuze kracht haar tegen. Daarop kwam ze tot inkeer en om haar zonden goed te maken, trok ze zich als kluizenares in de woestijn terug. De legende ontstond in…
Lees meer
Maria van Egypte, een courtisane uit Alexandrië, leefde in de vierde, vijfde eeuw. Zuiver uit nieuwsgierigheid ging ze op bedevaart naar Jeruzalem. Toen ze de Heilig Grafkerk wilde binnengaan, hield een mysterieuze kracht haar tegen. Daarop kwam ze tot inkeer en om haar zonden goed te maken, trok ze zich als kluizenares in de woestijn terug. De legende ontstond in Egypte, maar werd al snel populair in heel Europa. In de Middeleeuwen viel de cultus van Maria van Egypte dikwijls samen met die van Maria-Magdalena. Het visioen van Maria van Egypte toont het moment van Maria’s bekering. Het gaat hier om een olieverfschets naar het gelijknamige altaarstuk van Luca Giordano in de kerk Santa Maria Egiziaca in Napels, vermoedelijk geschilderd door een van zijn leerlingen. Giordano werkte vooral in zijn geboortestad, maar voerde ook belangrijke opdrachten uit in Spanje. Felle licht-donker-contrasten en een zwierige penseelvoering kenmerken zijn oeuvre.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.