Academische studie naar prent: hoofd van Chactas

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Jean Hanssens (tekenaar)
,
Gédéon Reverdin
,
B. Lepage
,
Anne Louis Girodet-Trioson

Datering

1818

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van het hoofd van Chactas, getekend door Jean Hanssens in 1818. Hanssens, afkomstig uit Brugge, was toen ingeschreven als leerling in de tweede klas naar prenten aan de Academie Brugge. Met deze studie werd hij eerste in de prijskamp van 1818. Op deze tekening is het hoofd van Chactas tot aan de schouders afgebeeld. Hij heeft…
Lees meer
Academische studie naar prent van het hoofd van Chactas, getekend door Jean Hanssens in 1818. Hanssens, afkomstig uit Brugge, was toen ingeschreven als leerling in de tweede klas naar prenten aan de Academie Brugge. Met deze studie werd hij eerste in de prijskamp van 1818. Op deze tekening is het hoofd van Chactas tot aan de schouders afgebeeld. Hij heeft lang gevlochten haar en draagt een oorring met parel. De studie is getekend op papier van liggend formaat. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool. Het onderwerp is een detail uit het schilderij 'Atala au tombeau' van Girodet-Trioson. Het gaat om de graflegging van Atala waarbij haar geliefde, Chactas, haar lichaam treurend omarmt. Voor deze studie werd getekend naar een prent van Lepage (graveur), naar tekening van Réverdin, met afbeelding van het detail van de treurende Chactas. Een overeenkomstige prent wordt bewaard in het Prentenkabinet van de KBR (R-2009-24139). De aantekeningen op de studie zijn gerelateerd aan de wedstrijddeelname van de leerling. Linksboven is de academiestempel op het tekenpapier zichtbaar, met de handtekening van Joseph Ducq, directeur en Jan Seghers, leraar aan de Academie. Onderaan noteerde men de naam van de leerling-tekenaar na afloop van de prijskamp. Het is opmerkelijk dat het verzamelmerk en de handtekeningen linksboven niet rechtstreeks op het papier werden aangebracht. Vermoedelijk werden ze mee afgesneden met de originele bladranden en achteraf terug op de studie gelijmd. De tekening is bewaard in een album met andere academietekeningen naar prenten.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Jean Hanssens , Gédéon Reverdin , B. Lepage , Anne Louis Girodet-Trioson
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 484 x 589 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0007.33.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.