Academische studie naar prent: buste van een jager

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Paul Clinckaert (tekenaar)

Datering

1814

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een jager, getekend door Paul Clinckaert in 1814. Clickaert was toen leerling in de tweede klas naar prenten aan de Academie Brugge. Met deze studie behaalde hij de eerste prijs van zijn klas. In de Openbare Bibliotheek Brugge wordt een lofgalm bewaard dat voor dit heuglijke moment werd gedrukt. Daarop staat te lezen dat Clinckaert…
Lees meer
Academische studie naar prent van een jager, getekend door Paul Clinckaert in 1814. Clickaert was toen leerling in de tweede klas naar prenten aan de Academie Brugge. Met deze studie behaalde hij de eerste prijs van zijn klas. In de Openbare Bibliotheek Brugge wordt een lofgalm bewaard dat voor dit heuglijke moment werd gedrukt. Daarop staat te lezen dat Clinckaert twee jaar eerder ook al primus werd in de derde klas naar prenten (S-262, oude drukken). Een jongeman met lang, krullend haar is afgebeeld tot aan de borst. Zijn gezicht is weergegeven in driekwart naar rechts. Hij draagt een haarband. Over zijn rechterschouder hangt pijlenkoker gevuld met pijlen. Over zijn andere schouder ligt een pels gedrapeerd. Naar welke prent Clinckaert kopieerde is nog onbekend. De studie is gemaakt in zwart krijt of houtskool. De bladranden zijn rondom bijgesneden waardoor de aantekening deels verloren zijn gegaan. Deze duiden op Clinckaerts wedstrijddeelname. Links is de academiestempel te zien met een handtekening van secretaris Roels. Daarboven stond wellicht de handtekening van leraar Seghers. Dat Clinckaert de eerste prijs won, noteerde men met een J (1), zowel boven- als onderaan. In de aantekening linksonder zijn de naam en afkomst van de leerling-tekenaar, en het wedstrijdjaar vermeld. De studie is verlijmd in een album met allerlei prijstekeningen naar prenten, afkomstig van de Academie Brugge.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Paul Clinckaert
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 560 x 417 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0007.31.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.