Academische studie naar prent: buste van een meisje met sjaal rond haar hoofd geknoopt

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Joseph Passet (tekenaar)
,
Jean Baptiste Lucien
,
Etienne Jeaurat

Datering

1784

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een meisje, getekend door Joseph Passet in 1784 tijdens zijn studie aan de Academie Brugge. Passet, afkomstig uit Brugge, was toen leerling in de tweede klas naar prenten. Hij werd primus van zijn klas op de tweejaarlijkse wedstrijd om prijs. Een meisje is frontaal, tot aan de schouders weergegeven. Ze draagt een sjaal rond haar…
Lees meer
Academische studie naar prent van een meisje, getekend door Joseph Passet in 1784 tijdens zijn studie aan de Academie Brugge. Passet, afkomstig uit Brugge, was toen leerling in de tweede klas naar prenten. Hij werd primus van zijn klas op de tweejaarlijkse wedstrijd om prijs. Een meisje is frontaal, tot aan de schouders weergegeven. Ze draagt een sjaal rond haar hoofd, geknoopt onder haar kin. De sjaal bedekt haar haren en verhult grotendeels haar voorhoofd. Het gebruikte medium is rood krijt en de tekening is omkaderd met een dubbele lijn in zwarte inkt. Passet tekende deze studie naar een gravure in crayonmanier van Lucien, naar ontwerp van Jeaurat. Een overeenkomstige prent wordt bewaard in het prentenkabinet van de KBR (F 41593). Rechtsboven is de academiestempel met handtekeningen van leraar Jacques de Rijcke en secretaris Frans Vande Steene te zien. Het rode nummer '28' in de linkerbovenhoek is het tekennummer van Passet waarmee de wedstrijdjury zijn studie anoniem beoordeelde. De aantekening 'J' (of 1) duidt aan dat hij eerste werd. De naam van de leerling-tekenaar, zijn afkomst, behaalde wedstrijdplaats en het betreffende jaartal zijn onderaan weergegeven. De tekening is verlijmd in een album waarin andere wedstrijdtekeningen naar prenten zijn bewaard.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.