Academische studie naar prent: buste van een jonge vrouw

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Jan Waars (tekenaar)
,
Gilles Demarteau
,
François Boucher

Datering

1772

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een jonge vrouw, getekend in rood krijt door Jan Waars in 1772. Waars was afkomstig uit Enkhuizen, West-Friesland. Hij was toen leerling aan de Academie Brugge in de tweede klas naar prenten en won de eerste prijs, aangeduid met het cijfer 1 onderaan. In het opschrift staat dat Waars postuum uitgeroepen werd als primus want…
Lees meer
Academische studie naar prent van een jonge vrouw, getekend in rood krijt door Jan Waars in 1772. Waars was afkomstig uit Enkhuizen, West-Friesland. Hij was toen leerling aan de Academie Brugge in de tweede klas naar prenten en won de eerste prijs, aangeduid met het cijfer 1 onderaan. In het opschrift staat dat Waars postuum uitgeroepen werd als primus want hij overleed vóór de prijsuitreiking (26 juni 1772) op tweeëntwintig jarige leeftijd. Hij tekende nog maar sinds drie maanden aan de academie. De prijs werd ter herinnering aan zijn moeder geschonken en door haar onder volmacht ontvangen op 4 juli 1772. Het onderwerp van zijn studie is een prent waarop een vrouw in profiel naar links afgebeeld is. Ze draagt een kleed met een diep uitgesneden hals en een broche met bloemen. Deze studie werd getekend naar een prent van Demarteau, naar een ontwerp van Boucher. Het papier heeft afgesneden bladranden waardoor de aantekeningen en het verzamelmerk linksboven onvolledig zijn. De tekening wordt bewaard in een album met prijstekeningen naar prent van leerlingen uit de Academie Brugge.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Jan Waars , Gilles Demarteau VIAF RKD Wikidata, François Boucher VIAF RKD
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op gevergeerd papier in rood krijt; ondertekening in zwart krijt
Afmetingen 447 x 292 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0007.12.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.