Bosschee en mandarijn

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Jean Charles Verbrugge

Datering

circa 1756 - circa 1800

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Deze tekening maakt deel uit van het Oosters Album (0000.GRO3119.II). Op folio elf schilderde Verbrugge een man met een lange brede stok. Waarschijnlijk gaat het om een "bosschee", aangezien hij dezelfde kledij draagt als de figuur op folio negen. De stok gebruikt hij om het gevolg van de mandarijn vrije doorgang te verschaffen. De man met wie hij deze pagina…
Lees meer
Deze tekening maakt deel uit van het Oosters Album (0000.GRO3119.II). Op folio elf schilderde Verbrugge een man met een lange brede stok. Waarschijnlijk gaat het om een "bosschee", aangezien hij dezelfde kledij draagt als de figuur op folio negen. De stok gebruikt hij om het gevolg van de mandarijn vrije doorgang te verschaffen. De man met wie hij deze pagina deelt is een mandarijn. Ook hier ontbreekt het "mandarijnenvierkant" maar hij draagt wel de kenmerkende overjas. Op zijn hoofd staat de typische, nauwaansluitende winterhoed, de tegenhanger van eerder vermelde zomerhoed. Deze heeft een omgedraaide boord van sabelbont of vossenbont. Bij sommige exemplaren kan de eigenaar die omdraaien om oren en nek tegen de kou te beschermen. De hoed is gewatteerd en ter decoratie met rode zijden draden bedekt. Beide figuren stammen uit de Ch'ing dynastie.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.