De protestantse familie De Virieu (?) aan tafel

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Datering

1583

Periode

16de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Voorgesteld is een protestants gezin aan tafel. Boven in het schilderij zijn twee cartouches geschilderd die teksten uit de psalmen 1 en 128 bevatten. Deze teksten zijn vrij letterlijk in het schilderij verbeeld. Zo is de tekst ‘Gelukkig is de mens … die in Jahwe’s leer zijn vreugde vindt en dag en nacht zijn leer zal over peinzen. Als een…
Lees meer
Voorgesteld is een protestants gezin aan tafel. Boven in het schilderij zijn twee cartouches geschilderd die teksten uit de psalmen 1 en 128 bevatten. Deze teksten zijn vrij letterlijk in het schilderij verbeeld. Zo is de tekst ‘Gelukkig is de mens … die in Jahwe’s leer zijn vreugde vindt en dag en nacht zijn leer zal over peinzen. Als een boom zal hij zijn, geplant bij waterstromen, die volmaakt op tijd zijn vruchten geeft, en nooit zijn bladeren laat verwelken’ (psalm 1), links van de vader in het landschap verbeeld. Het citaat ‘Gelukkig al wie Jahwe vreest en zijn wegen bewandelt. Gij zult eten van uw arbeid, gelukkig zijn en wel varen.’ vindt zijn weerslag enerzijds in de familie die vroom de handen gevouwen houdt en anderzijds in de rijkelijk gedekte tafel en de aanwezigheid van bediening. De boodschap van dit schilderij is dan ook dat als men in Godvrees leeft, men voorspoed en geluk zal hebben.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.