Plan van de Duinenabdij in Koksijde

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Pieter Pourbus

Datering

1580

Periode

16de eeuw

Collectie

Musea Brugge
De Duinenabdij te Koksijde had in de tweede helft van de zestiende eeuw erg te lijden onder de godsdiensttroebelen. In november 1578 werd de abdij een tweede maal geplunderd. De monniken werden definitief verdreven. Pourbus’ plan werd vóór 1579 door abt Robert Holman besteld en voltooid in 1580 onder de opvolger, abt Laurent Van den Berghe. De wapens van beide…
Lees meer
De Duinenabdij te Koksijde had in de tweede helft van de zestiende eeuw erg te lijden onder de godsdiensttroebelen. In november 1578 werd de abdij een tweede maal geplunderd. De monniken werden definitief verdreven. Pourbus’ plan werd vóór 1579 door abt Robert Holman besteld en voltooid in 1580 onder de opvolger, abt Laurent Van den Berghe. De wapens van beide abten prijken naast dat van de abdij boven de legende van de kaart. Pourbus’ schilderij geeft geen reëel panoramisch gezicht, maar een plattegrond waarop de gebouwen in meetkundig tweepuntsperspectief in opstand werden geprojecteerd. Verder biedt het geen tijdsgebonden beeld van de toestand in 1579-1580. Het toont de abdij als maquette, zoals ze er heeft uitgezien of er na volledige heropbouw zou uitzien.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.