Portret van Sylvie de la Rue

Public domain / CC-PDM

Datering

1806

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Dit huiselijke portret van een jong meisje met een hond op haar schoot wordt toegeschreven aan Franciscus van der Donckt. Waarschijnlijk stelt het zijn nichtje, Sylvie de la Rue voor, die later zal huwen met de kunstschilder Joseph Denis Odevaere. Het meisje draagt een duur Empirekleed met de typische hoge taille, laag uitgesneden hals en korte mouwen. Ze zit licht…
Lees meer
Dit huiselijke portret van een jong meisje met een hond op haar schoot wordt toegeschreven aan Franciscus van der Donckt. Waarschijnlijk stelt het zijn nichtje, Sylvie de la Rue voor, die later zal huwen met de kunstschilder Joseph Denis Odevaere. Het meisje draagt een duur Empirekleed met de typische hoge taille, laag uitgesneden hals en korte mouwen. Ze zit licht voorovergebogen op een stoel terwijl ze haar hond liefdevol vasthoudt. Op de voorgrond laat ze achteloos een pluimbal rondslingeren. Linksboven zien we een raam waardoor een zicht geboden wordt op de bladeren van een bloeiende wijnstok. Het ovaalvormig schilderij aan de muur rechtsboven is mogelijk een zelfportret van de kunstenaar. Het zegel dat de man draagt, is immers hetzelfde als dat van de staande Franciscus van der Donckt in het Vriendschapsportret van de kunstschilders François Wynckelman, Franciscus van der Donckt en Joseph Odevaere, eveneens in de collectie van het Groeningemuseum. Het portret is een echt meesterwerk in de gediversifieerde en realistische weergave van de materialen, zoals blijkt uit de glans in het kleed van het meisje of het donzige van de vacht bij de hond.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.