De styx

© Unknown Rightsholder - http://rightsstatements.org/vocab/InC-RUU/1.0/

Kunstenaar / maker

Emma Lambotte

Datering

1907

Periode

20ste eeuw
Emma Lambotte profileerde zich voornamelijk als dichteres, romanschrijfster en kunstcritica. Onder Emaël, haar nom de plume, schreef ze voor kranten en tijdschriften in haar geboortestad Luik. Een onderbelicht aspect is dat Lambotte gedurende haar hele leven bleef tekenen en schilderen en hierover met James Ensor in gesprek kon gaan. Deze tekening geeft de rivier de Styx weer. In de Griekse…
Lees meer
Emma Lambotte profileerde zich voornamelijk als dichteres, romanschrijfster en kunstcritica. Onder Emaël, haar nom de plume, schreef ze voor kranten en tijdschriften in haar geboortestad Luik. Een onderbelicht aspect is dat Lambotte gedurende haar hele leven bleef tekenen en schilderen en hierover met James Ensor in gesprek kon gaan. Deze tekening geeft de rivier de Styx weer. In de Griekse mythologie scheidt deze rivier de aarde van de onderwereld en brengt die de schimmen van de overledenen naar hun eindbestemming. Een overvolle sloep is op weg naar De Hel waar tal van fantastische dieren, half-dieren en mensen de toeschouwer van tussen de vlammen aankijken. We herkennen de portretten van James Ensor en Emma Lambotte – bovenaan links zoenen ze met elkaar binnen de contouren van een rood hart, « mon p’tit Coco!! », een detail dat vooral amicaal en humoristisch opgevat kan worden. Albin Lambotte komt ook in beeld, misschien ook wel Henry De Groux en Emile Verhaeren en nog andere tijdgenoten. Hier en daar gooit Lambotte er nog een spreuk of label tegenaan – Pas de trogne / Ladies Fencing Club. Meest opvallend in beeld ligt een naakte Olympia uitdagend voor zich uit te kijken. De vergelijking met het beroemde schilderij van Edouard Manet is treffend, doch lijkt het er hier eerder op dat Lambotte er een zelfportret van wilde maken. Allemaal worden ze meedogenloos afgestraft voor hun liederlijke leven op aarde. Het kunstwerk getuigt van humor en zelfrelativering, een eigenschap die Emma Lambotte deelde met haar compagnon de route, James Ensor.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Emma Lambotte Wikidata
Type tekening AAT
Categorie werken op papier
Materiaal
potlood, pastel, houtskool en aquarel op papier
Afmetingen 68 x 100 cm (hxb)
Locatie In depot
Objectnummer SM000217
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.