De ijzertijd

© Foundation Paul Delvaux, Sint-Idesbald / SABAM Belgium 2022 - http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/

Kunstenaar / maker

Paul Delvaux

Datering

1951

Periode

20ste eeuw
Een bleke, naakte vrouw ligt languit op een wit bed. Op haar hoofd heeft ze een vilten hoed met struisvogelveren. Ze wacht gelaten, verstild in haar schoonheid. Ze toont haar lichaam, maar haar geest blijft een mysterie. Op de achtergrond zien we een station met trein. Het lijkt nacht. Er is een duidelijk contrast tussen de lichte voorgrond en de…
Lees meer
Een bleke, naakte vrouw ligt languit op een wit bed. Op haar hoofd heeft ze een vilten hoed met struisvogelveren. Ze wacht gelaten, verstild in haar schoonheid. Ze toont haar lichaam, maar haar geest blijft een mysterie. Op de achtergrond zien we een station met trein. Het lijkt nacht. Er is een duidelijk contrast tussen de lichte voorgrond en de donkere achtergrond. Maar ook tussen de bleke, zachte huid van de vrouw en de kille, ijzeren structuur van station, sporen en trein. Het lijkt als een theaterscène waarop verschillende personages en voorwerpen zijn samengevoegd in een nieuwe, bevreemdende context. Schilderkunst is voor Paul Delvaux een middel om de logica van de werkelijkheid te doorbreken en de dingen in een nieuw licht te bekijken, zodat je je bewust zou worden van andere relaties tussen de mensen en de dingen. Hij zoekt naar nieuwe schilderkunstige ontmoetingen. Het surrealisme geeft hem die totale vrijheid.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Paul Delvaux VIAF RKD Wikidata
Type schilderij
Categorie schilderijen
Materiaal
olieverf op paneel
Afmetingen 152 x 240 cm (hxb)
Locatie Nu te zien in Mu.ZEE
Objectnummer SM000049
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.