Allegorie van het Schepengerecht van Gedele

Public Domain

Datering

1627 - 1628

Periode

17de eeuw
In 1627 bestelt het stadsbestuur van Gent dit monumentale schilderij bij de Antwerpse schilder Theodoor Rombouts. Het was bestemd voor het Schepenhuis van Gedele. Het Schepengerecht van Gedele is vergelijkbaar met het huidige vredegerecht en was tevens bevoegd voor de wezenzorg. De personages in deze allegorie zingen de lof van de opdrachtgevers en van de stad Gent. Bovenaan troont de…
Lees meer
In 1627 bestelt het stadsbestuur van Gent dit monumentale schilderij bij de Antwerpse schilder Theodoor Rombouts. Het was bestemd voor het Schepenhuis van Gedele. Het Schepengerecht van Gedele is vergelijkbaar met het huidige vredegerecht en was tevens bevoegd voor de wezenzorg. De personages in deze allegorie zingen de lof van de opdrachtgevers en van de stad Gent. Bovenaan troont de Maagd van Gent, met aan haar voeten de Gentse leeuw. Bij haar zitten vijf weeskinderen en op de trappen zetelen aan elke kant vier rechters. Zij symboliseren het schepengerecht. De vrouwen in het midden stellen drie deugden voor: Kracht slaat haar arm om een zuil, Wijsheid houdt al schrijvend een vergrootglas vast en Matigheid doet water in de wijn. De soldaten vooraan links moeten de orde handhaven. Rechts ligt de Schelde in de gedaante van een naakte man met een hoorn des overvloeds en een kruik met water. De vrouw rechts van hem, met de waterspuwende draak, is de Leie, de tweede rivier die de stad Gent haar welvaart bezorgde.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Type olieverfschilderijen
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op doek
olieverf AAT , doek AAT
Afmetingen 435 x 386 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer S-75
Theodoor Rombouts
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.