Jozef in een droom door een engel gewaarschuwd

Public Domain

Kunstenaar / maker

Gerard Seghers (schilder)

Datering

ca. 1626 - ca. 1633

Periode

17de eeuw
Gerard Seghers was een van de meest succesvolle meesters van de Antwerpse barokschool. Caravaggio was aanvankelijk zijn grote voorbeeld. In Jozef in een droom door een engel gewaarschuwd is die invloed nog merkbaar, bijvoorbeeld in de figuur van Jozef en het realistisch geschilderde stilleven met kaars en boek in de rechter benedenhoek. De zwevende engel en ook de licht- en…
Lees meer
Gerard Seghers was een van de meest succesvolle meesters van de Antwerpse barokschool. Caravaggio was aanvankelijk zijn grote voorbeeld. In Jozef in een droom door een engel gewaarschuwd is die invloed nog merkbaar, bijvoorbeeld in de figuur van Jozef en het realistisch geschilderde stilleven met kaars en boek in de rechter benedenhoek. De zwevende engel en ook de licht- en kleurbehandeling wijzen echter op de toenemende invloed van Rubens. Het schilderij is afkomstig uit de voormalige kerk van het recollectenklooster in Gent. Het is een van de vijf bewaard gebleven schilderijen van de hand van Seghers met dit onderwerp: een engel waarschuwt Jozef voor het dreigende gevaar van Herodes’ moordzuchtige plannen en spoort hem aan met Maria en het Kind naar Egypte te vluchten.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.