De presentatie van Christus in de tempel

Public Domain

Kunstenaar / maker

Pièrre Joseph Verhaghen (schilder)

Datering

1767

Periode

18de eeuw
Pièrre Joseph Verhaghen uit Aarschot was een van de laatste vertegenwoordigers van de Rubenstraditie, die in de Zuidelijke Nederlanden tot ver in de achttiende eeuw voortleefde. Het grote altaarstuk De presentatie van Jezus in de tempel uit 1767 is afkomstig uit de voormalige dominicanenkerk in Gent. Het thema gaat terug op een verhaal uit het evangelie van Lucas (2:22-40). De…
Lees meer
Pièrre Joseph Verhaghen uit Aarschot was een van de laatste vertegenwoordigers van de Rubenstraditie, die in de Zuidelijke Nederlanden tot ver in de achttiende eeuw voortleefde. Het grote altaarstuk De presentatie van Jezus in de tempel uit 1767 is afkomstig uit de voormalige dominicanenkerk in Gent. Het thema gaat terug op een verhaal uit het evangelie van Lucas (2:22-40). De oude man Simeon, hoewel geen hogepriester, wordt meestal voorgesteld met bisschopsgewaad en mijter, zoals hier. Hij draagt het Kind Jezus op aan God en herkent in hem de Messias. De opdracht is een joods gebruik dat samenvalt met de zuivering van de moeder. De armen brengen dan een koppel tortelduiven mee als offer. De kleurenrijkdom, de vernuftige compositie en de krachtige toets situeren dit werk in het verlengde van de Antwerpse barok. Het schilderij is afkomstig van het dominicanenklooster in Gent.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.