Shaping Memory

© Otobong Nkanga - http://rightsstatements.org/vocab/InC-NC/1.0/ - https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

Kunstenaar / maker

Otobong Nkanga

Datering

2012 - 2014
De Nigeriaanse Otobong Nkanga staat internationaal bekend om haar veelzijdige artistieke praktijk, waarin beeldhouwkunst, installatie, tekenen, schilderen en performance samenvloeien. Vaak gebruikt ze hierbij natuurlijke materialen zoals mineralen, textiel, planten en pigmenten. Thema’s als identiteit, migratie, ecologie en economie, de relatie tussen mens en landschap vormen de rode draad in haar werk. In het werk Shaping Memory onderzoekt Nkanga hoe…
Lees meer
De Nigeriaanse Otobong Nkanga staat internationaal bekend om haar veelzijdige artistieke praktijk, waarin beeldhouwkunst, installatie, tekenen, schilderen en performance samenvloeien. Vaak gebruikt ze hierbij natuurlijke materialen zoals mineralen, textiel, planten en pigmenten. Thema’s als identiteit, migratie, ecologie en economie, de relatie tussen mens en landschap vormen de rode draad in haar werk. In het werk Shaping Memory onderzoekt Nkanga hoe landschappen een menselijke aanwezigheid onthullen. Hoe de toegebrachte littekens en wonden een stille getuige zijn van wat er in de loop van de tijd heeft plaatsgevonden. De herinnering verdwijnt niet, maar wordt in laagjes opgeslagen. Met uitgeknipte afbeeldingen, die haar doen denken aan haar kindertijd en thuisland, creëert ze een nieuw landschap en geeft ze vorm aan gefragmenteerde herinneringen. Een traditionele Nigeriaanse hut omgeven door een weelderig landschap lijkt aangeboden te worden op een hand. Het werk houdt als een déjà vu nog steeds de sensatie van het landschap uit haar kindertijd vast. Maar net door het uit zijn omgeving en zijn context te halen en om te zetten in een kunstwerk wordt de herinnering een ‘commodity’, een handelswaar. De hut is niet langer gewoon een plaats, maar wordt iets kwetsbaars dat kan worden uitgebuit.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Otobong Nkanga RKD Wikidata
Type print
Categorie werken op papier
Materiaal
Lambda print
Afmetingen 120 x 90 cm (hxb)
Locatie In depot
Objectnummer MZ000230
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.