Promesse de larmes et de sang

© Les Monseigneurs (Thomas Renwart) - http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/

Kunstenaar / maker

Les Monseigneurs

Datering

2021
Met zijn intrigerende wandtapijten gooide textielkunstenaar Thomas Renwart in 2019 hoge ogen op de afstudeertentoonstelling van Sint-Lucas Gent en sindsdien gaat het hard. Na aanvankelijk onder het pseudoniem ‘Les Monseigneurs’ gewerkt te hebben, treedt hij sinds september 2021 onder eigen naam naar buiten met zijn werk. Met een waaier aan textielkunsten als jacquard weven, borduren, damast weven, quilten en digitaal…
Lees meer
Met zijn intrigerende wandtapijten gooide textielkunstenaar Thomas Renwart in 2019 hoge ogen op de afstudeertentoonstelling van Sint-Lucas Gent en sindsdien gaat het hard. Na aanvankelijk onder het pseudoniem ‘Les Monseigneurs’ gewerkt te hebben, treedt hij sinds september 2021 onder eigen naam naar buiten met zijn werk. Met een waaier aan textielkunsten als jacquard weven, borduren, damast weven, quilten en digitaal printen creëert hij een eigen universum met grote bloemen, insecten of fantasiefiguren. In zijn atelier, waar hij een archief van gedroogde bloemen uit zijn tuin, allerlei organische elementen en botanische tekeningen bewaart, smelten vakmanschap, techniciteit, het lokale, ambacht en poëzie samen. Hij ziet zijn atelier als een serre of kweekkas, door er te experimenteren, te enten, stekjes te planten en ideeën te laten groeien. Zo zegt hij: “Zonder experiment is de praktijk van een kunstenaar niets meer. Enkel het onderzoek en de ervaring blijven altijd van jou als artiest en kunnen je nooit ontnomen worden. Als kunstenaar ben je een soort draagmoeder voor je ideeën, die je nadien weer afgeeft, om opnieuw te beginnen.” Op het wandtapijt Promesse de larmes et de sang zie je bloemen en vervormde nachtvlinders. Renwart liet zich inspireren door 19e eeuwse natuurkundige boeken waaruit hij beelden samplede en hermonteerde tot een nieuw motief. Het tapijt werd jacquard geweven waardoor je het van twee kanten kan bekijken, zoals dag en nacht. De nachtvlinders lijken hun kleuren te hebben verloren, het leven wordt hier stilgelegd, de spanning tussen behoud en vergankelijkheid is voelbaar.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Les Monseigneurs
Types textielkunst , wandtapijt
Categorie reliëfs/wandsculpturen
Materiaal
wandtapijt: vlas, papier, katoen, lurex, acrylic, wol, rubber
Afmetingen 240 x 170 cm (hxb)
Locatie Nu te zien in Mu.ZEE
Objectnummer BK009444
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.