Couloirs

© the heirs of the artist - http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/

Kunstenaar / maker

Jacqueline Mesmaeker

Datering

2020
Na een carrière in de mode- en designwereld lonkt midden jaren zeventig de beeldende kunst. Jacqueline Mesmaeker trekt naar de Brusselse Academie en ontwikkelt in de jaren die volgen een ongezien en eigengereid oeuvre. Als multidisciplinair kunstenaar maakt ze installaties, tekeningen, films, sculpturen en foto’s, waarbij de zoektocht naar de poëzie in het alledaagse de boventoon voert. Haar veelgelaagde werken…
Lees meer
Na een carrière in de mode- en designwereld lonkt midden jaren zeventig de beeldende kunst. Jacqueline Mesmaeker trekt naar de Brusselse Academie en ontwikkelt in de jaren die volgen een ongezien en eigengereid oeuvre. Als multidisciplinair kunstenaar maakt ze installaties, tekeningen, films, sculpturen en foto’s, waarbij de zoektocht naar de poëzie in het alledaagse de boventoon voert. Haar veelgelaagde werken refereren aan literatuur, kunstgeschiedenis en haar eigen grote verzameling objecten. Gefascineerd door het concept tijd deelt ze momentopnames uit het verleden. Ze wil het bijna onzichtbare tonen en delen met de kijker. Wat je te zien krijgt is voorbij, je wordt deelgenoot in het het hier en nu. Haar oeuvre nestelt zich in je geest, tussen droom en vergetelheid. Het werk Couloirs is een serie van vijf tekeningen op lange rollen papier. Vastgemaakt aan de bovenkant van de muur hangen ze tot aan de vloer, daar rollen ze verder en palmen ze de ruimte in. Met kleurpotloden bracht Mesmaeker een minimalistisch rasterpatroon aan, hiermee verwijzend naar de tegels in de gang van haar appartement. Couloirs is een prachtige illustratie van het belang dat ze aan tekenen hecht, het enige medium dat ze haar hele leven lang blijft beoefenen.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jacqueline Mesmaeker RKD Wikidata
Type tekening
Categorie werken op papier
Materiaal
mixed media op papier
Afmetingen (I) 499 x 50 cm (hxb), (II) 499 x 50 cm (hxb), (III) 759 x 46 cm (hxb), (IV) 875 x 46 cm (hxb), (V) 870 x 46 cm (hxb)
Locatie In depot
Objectnummer BK009267a-e
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.