Portret van Jan van Eyck

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Jean-Bernard Duvivier (tekenaar)

Datering

1780

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Jean-Bernard Duvivier maakte dit portret van Jan van Eyck in 1780, toen hij leerling was aan de academie van Brugge. Naar aanleiding van het lidmaatschap van Suvée aan de Parijse academie werd dat jaar in Brugge een feestelijke optocht georganiseerd. Wellicht was Duvivier hier zo van onder de indruk dat hij ervoor koos zijn held te eren met een dubbelportret…
Lees meer
Jean-Bernard Duvivier maakte dit portret van Jan van Eyck in 1780, toen hij leerling was aan de academie van Brugge. Naar aanleiding van het lidmaatschap van Suvée aan de Parijse academie werd dat jaar in Brugge een feestelijke optocht georganiseerd. Wellicht was Duvivier hier zo van onder de indruk dat hij ervoor koos zijn held te eren met een dubbelportret. Hij besloot hierbij Suvée als een soort 'tweede van Eyck' te huldigen en maakte van beide kunstenaars een portret in dezelfde stijl. Dit portret van van Eyck is gebaseerd op één van de ruiters op het paneel ‘De rechtvaardige rechters’ uit het Lam Gods-retabel, dat volgens een eeuwenoude legende een zelfportret van Jan van Eyck zou zijn. Duvivier tekende beide portretten in zwarte inkt, zwart en grijs gewassen.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jean-Bernard Duvivier VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
penseel in zwart en grijs, zwart en grijs gewassen
Afmetingen 254 x 199 mm
Locatie Depot
Objectnummer 2016.GRO0005.II
Beschrijving
Onderwerp portretten
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.