Begrafenis van een Trappist

Public Domain

Kunstenaar / maker

Constantin Meunier (schilder)

Datering

1860 - 1873

Periode

19de eeuw
Constantin Meunier is vooral bekend voor zijn beelden van arbeiders en mijnwerkers. Hij debuteerde echter in 1857 met donkere schilderijen, meestal met een religieuze thematiek. In die periode verbleef hij regelmatig in de abdij van Westmalle. Voor de 'Begrafenis van een trappist' vond hij daar inspiratie. Dit werk toont Meuniers groot talent om types te creëren, net zoals hij later…
Lees meer
Constantin Meunier is vooral bekend voor zijn beelden van arbeiders en mijnwerkers. Hij debuteerde echter in 1857 met donkere schilderijen, meestal met een religieuze thematiek. In die periode verbleef hij regelmatig in de abdij van Westmalle. Voor de 'Begrafenis van een trappist' vond hij daar inspiratie. Dit werk toont Meuniers groot talent om types te creëren, net zoals hij later deed met de figuur van de mijnwerker. Bij deze begrafenisstoet wordt de kist gedragen door broeders terwijl de paters brandende kaarsen dragen. De blik is naar binnen gekeerd, het zijn anonieme en stille figuren. De lange schematisch aangezette silhouetten tonen de essentie van het monastieke leven. Ook de intensieve expressie van de gedrapeerde kleden valt op, geen zware barokke dynamiek maar slechts enkele sculpturale plooien. De ontwerptekeningen voor dit werk worden bewaard in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.