Titelprent voor het boek Francisci Aguilonii Opticorum libri sex. Antverpiae ex officina Plantiniana van François de Aguilón (Antwerpen 1613)

Public Domain

Kunstenaar(s) / maker(s)

Theodoor Galle (graveur (prentkunstenaar))
,
Peter Paul Rubens (naar)
,
Jan II Moretus (uitgever)

Datering

ca. 1613

Periode

17de eeuw
De Aguilón's verhandeling over optica is een synthese van de werken van Euclides, Roger Bacon, Kepler, de Arabische wetenschapper Ibn al-Haytham (Alhazen) en anderen. Het bevat de eerste bespreking van het stereografische proces (dat Aguilon benoemde), een van de vroegste presentaties van het rood-geel-blauw kleurensysteem, een originele theorie van binoculair zicht en de eerste gepubliceerde beschrijving van Aguilons Horopter (Norman)…
Lees meer
De Aguilón's verhandeling over optica is een synthese van de werken van Euclides, Roger Bacon, Kepler, de Arabische wetenschapper Ibn al-Haytham (Alhazen) en anderen. Het bevat de eerste bespreking van het stereografische proces (dat Aguilon benoemde), een van de vroegste presentaties van het rood-geel-blauw kleurensysteem, een originele theorie van binoculair zicht en de eerste gepubliceerde beschrijving van Aguilons Horopter (Norman). Het is ook het eerste gepubliceerde boek met een door Rubens ontworpen titelpagina, en wordt beschouwd als "een mijlpaal van de barokke boekillustratie" (Becker); Rubens' titelpagina combineert allegorie, mythe en architectuur in een symbolische voorstelling van de optica, niet alleen als de koningin van de wiskundige wetenschappen, maar ook als een vorm van spirituele kennis (zie Bertram, Elevating Optics: The Title Page by Peter Paul Rubens of Franciscus Aguilonius's Opticorum Libri Sex (1613) in its Historical Context, Explorations in Renaissance Culture (online), volume 42, number 2, 2016).
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.