Wierook

Public Domain

Kunstenaar / maker

Fernand Khnopff (tekenaar)

Datering

ca. 1898

Periode

19de eeuw
De voorstelling van Khnopffs zuster en vaste model, Marguerite, gehuld in een rijkelijk gewaad, verzonken in zichzelf bij de geur van wierook, is een archetypische voorstelling van het symbolisme. Ontgoocheld door de dagelijkse realiteit en de gevolgen van de industrialisatie, zochten de symbolisten heil in een ideale, harmonische wereld. Khnopff brengt in Wierook een suggestie van het nadenken, de stilte…
Lees meer
De voorstelling van Khnopffs zuster en vaste model, Marguerite, gehuld in een rijkelijk gewaad, verzonken in zichzelf bij de geur van wierook, is een archetypische voorstelling van het symbolisme. Ontgoocheld door de dagelijkse realiteit en de gevolgen van de industrialisatie, zochten de symbolisten heil in een ideale, harmonische wereld. Khnopff brengt in Wierook een suggestie van het nadenken, de stilte, de bedwelmende geur, de weelderige stof. In haar uitgelengd Japans formaat bezit de voorstelling een grote decoratieve waarde. Dit alles is gebracht in een tekening met een meesterschap dat alleen Khnopff bezat. Tekenen is trouwens voor Khnopff minstens even belangrijk als schilderen. Zijn bekendste werken bestaan alle als tekening of pastel.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Fernand Khnopff VIAF RKD Wikidata
Types pasteltekening , houtskooltekening AAT
Categorieën tekeningen AAT, Decretaal beschermd topstuk
Materialen
houtskool en blauw, geel en bruin kleurpotlood op grijsblauw papier
houtskool , pastel AAT, papier
Afmetingen 890 x 295 mm
Locatie In depot
Objectnummer 2000-F
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.