De Augustijnenrei in Brugge in de ochtend

© SABAM Belgium 2023

Kunstenaar / maker

Erich Heckel (schilder)

Datering

ca. 1917

Periode

20ste eeuw
Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef de Duitse expressionist en Die Brücke-kunstenaar Erich Heckel als vrijwilliger van het Rode Kruis in Vlaanderen. In die jaren bracht hij het Vlaamse landschap meermaals in beeld. Er zijn ook vele tekeningen van hem uit die tijd bewaard: vrij uitgewerkte portretten of schetsen van landschappen en stadsgezichten van Brugge, Gent en Roeselare. Waarschijnlijk wilde hij…
Lees meer
Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef de Duitse expressionist en Die Brücke-kunstenaar Erich Heckel als vrijwilliger van het Rode Kruis in Vlaanderen. In die jaren bracht hij het Vlaamse landschap meermaals in beeld. Er zijn ook vele tekeningen van hem uit die tijd bewaard: vrij uitgewerkte portretten of schetsen van landschappen en stadsgezichten van Brugge, Gent en Roeselare. Waarschijnlijk wilde hij die later in tempera op doek uitwerken, zoals dit Brugse stadsgezicht. We zien hier de Augustijnenrei met de Augustijnen brug. Het gaat echter niet om een nauwgezette weergave, eerder om een vrije interpretatie. De kunstenaar voerde het werk uit met sterk verdunde verf, waardoor bijna het effect van een aquarel ontstaat. De hoekige weergave van de lucht en de dynamiek van de voorstelling tonen de impact van het kubisme en futurisme. Het schilderij bevindt zich nog in de voorlopige lijst (een spieraam) waarin Heckel het verkocht.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Erich Heckel VIAF RKD Wikidata
Types olieverfschilderijen AAT, temperaschilderij AAT
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf en tempera op doek
olieverf , tempera AAT, doek
Afmetingen 96.5 x 83.4 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1991-J
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.