Erminia en de schaapherders (naar Torquato Tasso)

Public Domain

Kunstenaar / maker

Joseph Benoît Suvée (schilder)

Datering

ca. 1776

Periode

18de eeuw
Erminia bij de herders verbeeldt een scène uit de zevende zang van Torquato Tasso's Gerusalemme Liberata, een episch gedicht dat de verovering van Jerusalem door de kruisvaarders als onderwerp heeft. Tasso beschrijft de gevechten tussen christelijke en islamitische soldaten en de liefdesperikelen tussen kruisvaarders en exotische vrouwen. In de zevende zang wordt Erminie, een gevangen genomen Moorse prinses, door de…
Lees meer
Erminia bij de herders verbeeldt een scène uit de zevende zang van Torquato Tasso's Gerusalemme Liberata, een episch gedicht dat de verovering van Jerusalem door de kruisvaarders als onderwerp heeft. Tasso beschrijft de gevechten tussen christelijke en islamitische soldaten en de liefdesperikelen tussen kruisvaarders en exotische vrouwen. In de zevende zang wordt Erminie, een gevangen genomen Moorse prinses, door de christelijke kruisvaarder Tankredes vrijgelaten. Het gevolg hiervan is dat Erminie verliefd wordt op hem. Nadat zij verneemt dat Tankredes gewond is geraakt, probeert zij hem met een list op te zoeken: zij verkleedt zich met het harnas van Clorinda, een Saraceense amazone waarop Tankredes verliefd is geworden. Als Erminie het kamp van de kruisvaarders nadert, wordt zij verrast door enkele schildwachten. Zij slaat op de vlucht en verbergt zich aan de oever van de Jordaan, waar ze een oude herder en zijn gezin ontmoet. Zij verwondert zich over de rust en het geluk van deze herdersfamilie terwijl er een verschrikkelijke oorlog woedt. De oude man antwoordt hierop: Het is niet het riet, maar de eik die door de bliksem getroffen wordt. Typisch voor het neoclassicisme is de verwijzing naar de klassieke oudheid: Erminie wordt afgebeeld in de kleren van Minerva, de Romeinse godin van de oorlog.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joseph Benoît Suvée VIAF RKD
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 43.5 x 37.4 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1988-M
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.