Erminia en de schaapherders (naar Torquato Tasso)

Public Domain

Kunstenaar / maker

Joseph Benoît Suvée

Datering

1776

Periode

18de eeuw
Joseph Benoit Suvée was het boegbeeld van het Brugse neoclassicisme. Van 1771 tot 1775 verbleef hij aan de Académie de France in Rome, waar hij later directeur zou worden. Het belangrijkste schilderij dat hij tijdens dit studieverblijf maakte was Erminia en de schaapherders. Het verbeeldt een scène uit Torquato Tasso’s Gerusalemme Liberata, een episch gedicht uit 1575 met de verovering…
Lees meer
Joseph Benoit Suvée was het boegbeeld van het Brugse neoclassicisme. Van 1771 tot 1775 verbleef hij aan de Académie de France in Rome, waar hij later directeur zou worden. Het belangrijkste schilderij dat hij tijdens dit studieverblijf maakte was Erminia en de schaapherders. Het verbeeldt een scène uit Torquato Tasso’s Gerusalemme Liberata, een episch gedicht uit 1575 met de verovering van Jeruzalem door de kruisvaarders als onderwerp. In de zevende zang wordt de gevangen genomen Moorse prinses Erminia verliefd op Tankredes, de christelijke kruisvaarder die haar bevrijdde. Nadat zij vernam dat hij gewond was geraakt, probeerde zij hem met een list op te zoeken: zij verkleedde zich met het harnas van Clorinda, een Saraceense amazone waarop hij verliefd was. Toen zij het kamp van de kruisvaarders naderde, werd zij verrast door enkele schildwachten. Zij sloeg op de vlucht en verborg zich aan de oever van de Jordaan, waar ze een oude herder en zijn gezin ontmoette. Op dit vredige tafereel verwondert zij zich over de rust en het geluk van deze herdersfamilie terwijl er een verschrikkelijke oorlog woedt.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joseph Benoît Suvée VIAF RKD
Type olieverfschilderijen
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op doek
olieverf AAT , doek AAT
Afmetingen 324 x 288 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer S-191

Schrijf je in voor de kunst- en erfgoednieuwsbrief van vlaamsekunstcollectie.be en artinflanders.be

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.