Portret van dokter Ludwig Adler

© SABAM Belgium 2023

Kunstenaar / maker

Oskar Kokoschka (schilder)

Datering

ca. 1914

Periode

20ste eeuw
Ludwig Adler was arts en, op het moment dat Oskar Kokoschka hem portretteerde, assistent aan de eerste academische vrouwenkliniek in Wenen. Adler behoorde, voor zover gekend, niet tot de kennissenkring van de kunstenaar. Vermoedelijk is het portret dan ook in opdracht geschilderd. Het behoort tot een duidelijk afgebakende groep portretten uit de jaren 1913–1914, waarin Kokoschka op vrij groot formaat…
Lees meer
Ludwig Adler was arts en, op het moment dat Oskar Kokoschka hem portretteerde, assistent aan de eerste academische vrouwenkliniek in Wenen. Adler behoorde, voor zover gekend, niet tot de kennissenkring van de kunstenaar. Vermoedelijk is het portret dan ook in opdracht geschilderd. Het behoort tot een duidelijk afgebakende groep portretten uit de jaren 1913–1914, waarin Kokoschka op vrij groot formaat werkte, met een dynamische factuur en een donker kleurgebruik. In Kokoschka’s geschilderd oeuvre vormen de portretten het hoofdbestanddeel. De innerlijke wereld van de geportretteerde trachtte hij tot uiting te brengen door de weergave van de typische fysionomie en lichaamstaal van zijn model. Hierin werd hij geïnspireerd door Sigmund Freud, die rond 1900 met zijn psychoanalyse een omwenteling in de visie op de menselijke psyche had teweeg gebracht.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.