De papeters

Auteursrechtplichtig / © SABAM

Kunstenaar / maker

Constant Permeke

Datering

1922

Periode

20ste eeuw

Collectie

Musea Brugge
De papeters is volgens het opschrift: Permeke Astene 1922, in dat jaar in Astene geschilderd, waar Permeke tussen 1922 en 1924 regelmatig samen met Frits Van den Berghe verbleef. Het werk stelt een soep- of paplepelende boer en boerin aan een tafel voor. De boerin rechts, diep over het bord gebogen, is in haar vormeloosheid nauwelijks als menselijke figuur te…
Lees meer
De papeters is volgens het opschrift: Permeke Astene 1922, in dat jaar in Astene geschilderd, waar Permeke tussen 1922 en 1924 regelmatig samen met Frits Van den Berghe verbleef. Het werk stelt een soep- of paplepelende boer en boerin aan een tafel voor. De boerin rechts, diep over het bord gebogen, is in haar vormeloosheid nauwelijks als menselijke figuur te herkennen. De papeters behoort samen met de Verloofden (1923), het Zwarte Brood (1923) en nog enkele werken uit deze jaren tot de sterkste composities van de kunstenaar. In een monumentale stijl en in een kleurengamma van blauwzwart en bruin schiep Constant Permeke indrukwekkende beelden van de boer en de vruchtbare aarde. Hij evoceerde het rurale bestaan in heel zijn primitieve grootheid.De karikaturale vervorming en vereenvoudiging geven een voorstelling zoals De papeters een doordringende expressieve kracht.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.