Borstbeeld van keizer Karel

Public Domain

Kunstenaar / maker

Conrad Meit (naar)

Datering

ca. 1515 - ca. 1519

Periode

16de eeuw
Deze buste toont Karel als een baardloze adolescent, vermoedelijk tussen 1515 en 1519, de jaren waarop hij meerderjarig wordt verklaard en waarop hij tot keizer wordt gekroond. Karel vertoont de typische fysionomie van de Habsburgers. Op zijn borst draagt hij de ketting van de orde van het Gulden Vlies - de jonge aartshertog is in 1501 op éénjarige leeftijd ridder…
Lees meer
Deze buste toont Karel als een baardloze adolescent, vermoedelijk tussen 1515 en 1519, de jaren waarop hij meerderjarig wordt verklaard en waarop hij tot keizer wordt gekroond. Karel vertoont de typische fysionomie van de Habsburgers. Op zijn borst draagt hij de ketting van de orde van het Gulden Vlies - de jonge aartshertog is in 1501 op éénjarige leeftijd ridder van deze orde geworden! In de bestaande literatuur wordt sinds het einde van de 19de eeuw aan deze buste de naam verbonden van Conrad Meit (ca. 1480 -1551). Deze Duitse kunstenaar is hofbeeldhouwer van Karels tante, Margaretha van Oostenrijk. Meit is actief in de Nederlanden van ca. 1512 tot aan zijn dood. Stilistisch houdt deze toeschrijving echter geen stand. Conrad Meit is een uitmuntende beeldhouwer die in opdracht van Margaretha van Oostenrijk zowel portretten van haar als van haar jong overleden echtgenoot Philibert van Savoye maakt, uitgevoerd hetzij in marmer hetzij in hout. Deze portretten zijn bijzonder levendig en getuigen van een grote virtuositeit in de karakteruitbeelding, dit in tegenstelling tot de replieken uit de musea van Gent en Brugge. Deze worden gekarakteriseerd door een vrij strak en droog modelé en een bijna schematische gelaatsweergave.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.