Liggende boer

Public Domain

Kunstenaar / maker

Constant Permeke (tekenaar)

Datering

ca. 1928 - ca. 1929

Periode

20ste eeuw
Naast olieverfschilderijen maakte Constant Permeke ook tekeningen op groot formaat, uitgevoerd in houtskool of gemengde techniek op papier, die hij als evenwaardig beschouwde. Deze slapende boer is daarvan een treffend voorbeeld. Permeke beperkte zich hier tot enkele krachtige omtreklijnen. Die vereenvoudiging en het weglaten van enig decor benadrukken de monumentaliteit van de figuur, wat nog versterkt wordt door de expressieve…
Lees meer
Naast olieverfschilderijen maakte Constant Permeke ook tekeningen op groot formaat, uitgevoerd in houtskool of gemengde techniek op papier, die hij als evenwaardig beschouwde. Deze slapende boer is daarvan een treffend voorbeeld. Permeke beperkte zich hier tot enkele krachtige omtreklijnen. Die vereenvoudiging en het weglaten van enig decor benadrukken de monumentaliteit van de figuur, wat nog versterkt wordt door de expressieve vervormingen. De kunstenaar schiep echter geen karikatuur van de boer, maar een tijdloze icoon van het leven zelf. De 'primitieve' kunst, die in de jaren 1920 erg in de belangstelling kwam, en de interpretatie van een kunstenaar als Picasso, hebben hem hierbij zeker geïnspireerd. Liggende boer dateert vermoedelijk van 1929, het jaar waarin de kunstenaar zich definitief in Jabbeke nabij Oostende vestigde.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.