Boer (of Het antwoord)

Public Domain

Kunstenaar / maker

Gustave van de Woestyne (schilder)

Datering

1911

Periode

20ste eeuw
In zijn herinneringen Karel en ik beschreef Gustave Van de Woestyne de hier geportretteerde boer als ‘een klein manneke’ dat iedere avond bij hen in de tuin kwam werken. ‘Het was niet om aan te zien wat hij deed, maar wel om te horen wat hij vertelde.’ En zo schilderde Van de Woestyne hem, druk vertellend met een levendige uitdrukking…
Lees meer
In zijn herinneringen Karel en ik beschreef Gustave Van de Woestyne de hier geportretteerde boer als ‘een klein manneke’ dat iedere avond bij hen in de tuin kwam werken. ‘Het was niet om aan te zien wat hij deed, maar wel om te horen wat hij vertelde.’ En zo schilderde Van de Woestyne hem, druk vertellend met een levendige uitdrukking op zijn gezicht. De stijl van de kop herinnert aan de boerenkoppen van Pieter Bruegel de Oudere. Op de keerzijde van het schilderij schreef Van de Woestyne een tweede titel, Het antwoord. Wellicht wilde hij hiermee een diepere betekenis aan het werk geven. In de eenvoud van het landleven vond de kunstenaar immers het antwoord op de existentiële vragen waarmee hij zelf worstelde.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.