De dageraad

Public Domain

Kunstenaar / maker

William Degouve de Nuncques (tekenaar)

Datering

1897

Periode

19de eeuw
In hun streven naar vormverfijning verkozen de symbolisten vaak in plaats van de olieverfschildering zachte technieken, zoals potlood- en krijttekening, pastel en aquarel, die zich door hun lichtheid, transparantie en fluwelige textuur goed lenen voor de weergave van het irreële. Deze tendens was heel sterk bij William Degouve de Nuncques. De kunstenaar, autodidact zonder enige opleiding of leermeester, sprak over…
Lees meer
In hun streven naar vormverfijning verkozen de symbolisten vaak in plaats van de olieverfschildering zachte technieken, zoals potlood- en krijttekening, pastel en aquarel, die zich door hun lichtheid, transparantie en fluwelige textuur goed lenen voor de weergave van het irreële. Deze tendens was heel sterk bij William Degouve de Nuncques. De kunstenaar, autodidact zonder enige opleiding of leermeester, sprak over zijn kunst als volgt: ‘Om een schilderij te maken, is het voldoende kleuren te nemen, lijnen te trekken en de rest aan te vullen met gevoel.’ De kunstenaar hield van de avond, de nacht en de vroege ochtend, en schilderde talrijke bevreemdende, in duisternis gehulde landschappen waarin elke beweging is verbannen en een raadselachtige, melancholische stilte overheerst.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.