De aanbidding door de herders

Public Domain

Kunstenaar / maker

Anonieme meester (beeldhouwer)

Datering

1546

Periode

16de eeuw
Het albasten reliëf De aanbidding door de herders is een voorbeeld van de Italianiserende stijl die in de zestiende eeuw in de Nederlanden opgang maakte. Het verhaal is geplaatst in een planmatig opgebouwd decor met een opeenvolging van arcades en pilasters in renaissancestijl. De figuren zijn vrij gedrongen en de perspectief, met verschillende doorzichten in een ruïne, is beperkt. Het…
Lees meer
Het albasten reliëf De aanbidding door de herders is een voorbeeld van de Italianiserende stijl die in de zestiende eeuw in de Nederlanden opgang maakte. Het verhaal is geplaatst in een planmatig opgebouwd decor met een opeenvolging van arcades en pilasters in renaissancestijl. De figuren zijn vrij gedrongen en de perspectief, met verschillende doorzichten in een ruïne, is beperkt. Het reliëf is gedateerd 1546 in een cartouche boven de arcade rechts en werd lange tijd toegeschreven aan de beeldhouwer en architect Jacques Dubrœucq, één van de belangrijkste kunstenaars van de renaissance in de Zuidelijke Nederlanden. Van de talrijke opdrachten die Dubrœucq uitvoerde, onder meer voor Karel V en Maria van Hongarije, hebben er weinig de tand des tijds doorstaan. Als beeldhouwer had Dubrœucq een voorliefde voor albast. Daarvan zijn in de Sint-Waltrudiskerk in Mons nog voorbeelden te zien. Typerend voor zijn werk zijn de elegantie en dynamiek van zijn figuren en de heldere weergave van de ruimte. Deze kenmerken zijn in De aanbidding door de herders minder aanwezig. Daarom is dit reliëf vermoedelijk het werk van een van zijn leerlingen.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.