Le Paradou (naar Emile Zola)

Public Domain

Kunstenaar / maker

Joseph Édouard Dantan (schilder)

Datering

1883

Periode

19de eeuw
De Franse schilder Joseph Edouard Dantan werkte in de academische traditie. Door zijn tijdgenoten werd hij geprezen voor zijn beheersing van het trompe l’oeil en de stereoscopische fotografie. Naast historische en mythologische taferelen is hij vooral bekend om zijn ateliergezichten met naakte modellen die meestal teruggaan op het atelier van zijn vader die beeldhouwer was. Le Paradou is de naam…
Lees meer
De Franse schilder Joseph Edouard Dantan werkte in de academische traditie. Door zijn tijdgenoten werd hij geprezen voor zijn beheersing van het trompe l’oeil en de stereoscopische fotografie. Naast historische en mythologische taferelen is hij vooral bekend om zijn ateliergezichten met naakte modellen die meestal teruggaan op het atelier van zijn vader die beeldhouwer was. Le Paradou is de naam van de paradijselijke tuin uit de roman La faute de l’Abbé Mouret van Emile Zola. Hier verliest de jonge priester Mouret zijn onschuld wanneer hij in de verleiding komt van de charmante schone Albine. Het schilderij van Dantan stelt het begin van de verlokking voor waarin de krachten van de zomerse natuur een al even grote rol spelen als de charmes van het jonge meisje.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joseph Édouard Dantan VIAF RKD
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 97.6 x 130.7 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1924-AB
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.