Maria en Kind bewierookt door twee engelen

Public Domain

Kunstenaar / maker

Anonieme meester (beeldhouwer)

Datering

ca. 1425 - ca. 1450

Periode

15de eeuw
Beelden uit kalksteen of hout zijn in de 15de eeuw in de regel gepolychromeerd. Exemplaren met een oorspronkelijke en goed bewaarde polychromie zijn echter zeldzaam. Het vroegere kleurrijke en schitterende uitzicht van de meeste beelden is verloren gegaan door slechte bewaaromstandigheden, verwaarlozing of gewijzigde esthetische opvattingen. Sporen van beschildering vinden we terug op het kleine reliëf uit witte steen Maria…
Lees meer
Beelden uit kalksteen of hout zijn in de 15de eeuw in de regel gepolychromeerd. Exemplaren met een oorspronkelijke en goed bewaarde polychromie zijn echter zeldzaam. Het vroegere kleurrijke en schitterende uitzicht van de meeste beelden is verloren gegaan door slechte bewaaromstandigheden, verwaarlozing of gewijzigde esthetische opvattingen. Sporen van beschildering vinden we terug op het kleine reliëf uit witte steen Maria met Kind bewierookt door twee engelen. Polychromeren is meestal de taak van de schilder. Het is een tijdrovende en complexe techniek en daarom dikwijls beter betaald dan het beeldsnijden of -kappen. De polychromie, ook stoffering genoemd, is geen loutere decoratie. De kleuren hebben een symbolische betekenis en moeten het beeld een verheven en transcendente glans verlenen.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.