Herinneringspenning aan de annexatie door België van Congo Vrijstaat in 1908

Public Domain

Kunstenaar(s) / maker(s)

Godfried Devreese (medailleur)
,
Alphonse Michaux (atelier)

Datering

1909

Periode

20ste eeuw
De expeditie die langs de Neder-Kongo ageerde onder de leiding van Stanley (1879-84), kon de basis leggen van een staatsorganisatie die de Conferentie van Berlijn in 1885 als Onafhankelijke Kongostaat zou erkennen. Door de Belgische wetgevende vergaderingen kreeg Leopold II toelating souverein te worden van de nieuwe staat. Op die manier kon de koning er op absolutistische wijze regeren. Misbruiken…
Lees meer
De expeditie die langs de Neder-Kongo ageerde onder de leiding van Stanley (1879-84), kon de basis leggen van een staatsorganisatie die de Conferentie van Berlijn in 1885 als Onafhankelijke Kongostaat zou erkennen. Door de Belgische wetgevende vergaderingen kreeg Leopold II toelating souverein te worden van de nieuwe staat. Op die manier kon de koning er op absolutistische wijze regeren. Misbruiken die scherp werden gelaakt in de Angelsaksische landen en in Duitsland, leidden tot de overdracht van Congo Vrijstaat aan België op 15 november 1908, toen Leopold II verplicht werd zijn uitgestrekte kroondomein in privébezit te houden. Deze penning herdenkt de annexatie, met op de voorzijde een vrouw die een Congolese en een Belgische jongen omhelst.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.