Zonnige dag

Public Domain

Kunstenaar / maker

Emile Claus (schilder)

Datering

1899

Periode

19de eeuw
Emile Claus’ oeuvre geeft ons een beeld van het alledaagse leven in de Leiestreek rond de eeuwwisseling van 1900. Een schilderij als Zonnige dag, dat precies in dat jaar ontstond, staat model voor zijn verhalend impressionisme. Het doek vertoont merkwaardige parallellen met het werk van een geroutineerd fotograaf. Het wekt immers de schijn op van een momentopname, en is als…
Lees meer
Emile Claus’ oeuvre geeft ons een beeld van het alledaagse leven in de Leiestreek rond de eeuwwisseling van 1900. Een schilderij als Zonnige dag, dat precies in dat jaar ontstond, staat model voor zijn verhalend impressionisme. Het doek vertoont merkwaardige parallellen met het werk van een geroutineerd fotograaf. Het wekt immers de schijn op van een momentopname, en is als het ware een venster op de realiteit. De abrupte afsnijdingen op de voorgrond accentueren het levensechte van de voorstelling. Tegelijk is het een weldoordachte en uitgebalanceerde compositie, waarbij de verschillende componenten van de voorstelling door het unificerende licht en contrastarme koloriet worden samengebracht. Typerend voor deze periode in Claus’ werk is ook het zachte schaduwspel, waarbij een doorgaans onzichtbaar bladerdek het harde zomerse zonlicht filtert en licht en schaduw over de voorstelling tovert.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.