Rouw in Ouessant (Bretagne)

Public Domain

Kunstenaar / maker

Charles Cottet (schilder)

Periodes

19de eeuw, 20ste eeuw
Zoals veel tijdgenoten voelde de Franse schilder Charles Cottet zich aangetrokken door het authentieke leven in Bretagne, waar hij vanaf 1885 bijna jaarlijks enkele weken verbleef. Zijn thema’s ontleende hij aan het vissersleven op de eilanden Sein en Ouessant voor de Bretoense kust. In het schilderij Rouw in Ouessant, dat ook bekend staat als Slecht nieuws, verbergt een jonge vrouw…
Lees meer
Zoals veel tijdgenoten voelde de Franse schilder Charles Cottet zich aangetrokken door het authentieke leven in Bretagne, waar hij vanaf 1885 bijna jaarlijks enkele weken verbleef. Zijn thema’s ontleende hij aan het vissersleven op de eilanden Sein en Ouessant voor de Bretoense kust. In het schilderij Rouw in Ouessant, dat ook bekend staat als Slecht nieuws, verbergt een jonge vrouw haar gezicht in haar armen. Voor haar op tafel ligt een brief die de dood van een geliefde aankondigt. De onmacht ligt besloten in haar houding maar ook in de uitdrukking van het meisje dat haar flankeert. In Cottets werk vanaf de jaren 1890 duiken herhaaldelijk scènes op met rouwende vissersweduwen en –wezen, waarbij de rouwsfeer nog benadrukt wordt door het overheersende donkere koloriet. Cottet verbeeldde nooit de dood van de vissers zelf, maar maakte in zijn schilderijen wel allusies op de fataliteit van hun bestaan.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Charles Cottet VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op karton
olieverf , karton
Afmetingen 74 x 90 cm
Locatie In depot
Objectnummer 1903-P
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.