Assepoester

Public Domain

Kunstenaar / maker

Emile Namur (beeldhouwer)

Datering

1881

Periode

19de eeuw
Emile Namur (1852–1908) was een Brusselse beeldhouwer van hoofdzakelijk bevallige naakten en fantasieborstbeelden. Voor de gevel van het Brusselse stadhuis maakte hij decoratief beeldhouwwerk. In 1876 was Namur medestichter van de ‘Cercle des Elèves et Anciens Elèves des Académies des Beaux-Arts de Bruxelles’, vanaf 1879 gekend als L’Essor. Ondanks de progressieve ambities van deze kunstenaarskring waren de initiële leden zoals…
Lees meer
Emile Namur (1852–1908) was een Brusselse beeldhouwer van hoofdzakelijk bevallige naakten en fantasieborstbeelden. Voor de gevel van het Brusselse stadhuis maakte hij decoratief beeldhouwwerk. In 1876 was Namur medestichter van de ‘Cercle des Elèves et Anciens Elèves des Académies des Beaux-Arts de Bruxelles’, vanaf 1879 gekend als L’Essor. Ondanks de progressieve ambities van deze kunstenaarskring waren de initiële leden zoals Namur eerder conservatief. Zijn grootste successen kende hij met zijn beeld van Assepoester dat op de Salon van Brussel van 1881 werd voorgesteld. Nadien reisde het naar verschillende Salons en wereldtentoonstellingen (Amsterdam, Antwerpen, Parijs). Naast het gipsen ontwerp bestaan er verschillende versies in brons, marmer en terracotta. Het succes genereerde talrijke openbare opdrachten voor onder meer de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, de Kruittuin en het Museum voor Oude Kunst. Het beeld werd geprezen voor zijn ‘eenvoud, volmaakte sierlijkheid en uiterst fijne gevoeligheid’, de kunstenaar voor zijn ‘zuivere stijl en zijn gewetensvolle studie van de natuur’. Vandaag verwijt men hem vooral zijn ‘gebrek aan intellectuele ambitie en oorspronkelijkheid’ en het ‘anekdotisch of decoratief karakter van zijn sentimentele genretaferelen’.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.