De leeuw

Public Domain

Kunstenaar / maker

kopie naar Frans Verhas (schilder)

Datering

1874

Periode

19de eeuw
Zoals zijn broer Jan genoot ook Frans Verhas in het laatste kwart van de negentiende eeuw een ruime bekendheid als schilder van burgerlijke taferelen. In het schilderij De leeuw komt zijn voorkeur voor een anekdotische en verhalende kunst tot uiting. Een meisje zoekt bescherming bij haar moeder uit angst voor haar broer die zich onder een decoratieve leeuwenkop heeft verscholen…
Lees meer
Zoals zijn broer Jan genoot ook Frans Verhas in het laatste kwart van de negentiende eeuw een ruime bekendheid als schilder van burgerlijke taferelen. In het schilderij De leeuw komt zijn voorkeur voor een anekdotische en verhalende kunst tot uiting. Een meisje zoekt bescherming bij haar moeder uit angst voor haar broer die zich onder een decoratieve leeuwenkop heeft verscholen en deze plots tot leven brengt. Het tafereel speelt zich af in een burgerlijk interieur met een rijkelijk overladen versiering. Verhas’ aandacht voor het verglijdende licht en de weergave van de stof in het kleed van de vrouw herinneren aan de werkwijze van Alfred Stevens die toen internationaal een grote populariteit genoot.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Frans Verhas VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op doek
olieverf AAT , doek AAT
Afmetingen 76.5 x 101 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1874-E
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.