recto: Academische prent met studie van oren, verso: Academische prent met schaduwstudie

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Goupil & Cie (uitgever)
,
Frans Karel De Weirdt (ontwerper)
,
Charles Bargue (ontwerper)
,
Lemercier (drukker)
,
Jean-Léon Gérôme (ontwerper)

Datering

circa 1867

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Twee academische prenten verlijmd op steunkarton. Op de recto zijde is een studie van oren afgebeeld. Het gaat om een fragment van de vierde plaat uit "Modèles d'après la Bosse". Dit is het eerste deel uit de Cours de Dessin van Charles Bargue en Jean-Léon Gérôme, uitgegeven bij Goupil en Compagnie in 1867. Op de lithografie zijn oren afgebeeld in…
Lees meer
Twee academische prenten verlijmd op steunkarton. Op de recto zijde is een studie van oren afgebeeld. Het gaat om een fragment van de vierde plaat uit "Modèles d'après la Bosse". Dit is het eerste deel uit de Cours de Dessin van Charles Bargue en Jean-Léon Gérôme, uitgegeven bij Goupil en Compagnie in 1867. Op de lithografie zijn oren afgebeeld in twee rijen: bovenaan staan lijntekeningen met drie verschillende oren, weergegeven in hoekige basisvormen; daaronder zijn dezelfde vormen uitgewerkt in rondere lijnvoering met schaduwpartijen. Linksboven is de titelreeks gedrukt binnen een geornamenteerd kader. Het opschrift is slechts deels bewaard door de afgesneden bladranden. De lithografieën van Bargue werden gebruikt aan de Academie Brugge. Verschillende exemplaren van prenten uit de Cours de Dessin dienden als lesmateriaal voor de beginnende tekenaars (zie 0022.GRO0822-29.III). De prenten zijn gemonteerd op karton en vertonen gebruikssporen zoals rasters en hulplijnen. De blinddrukstempel "Maison Goupil & Cie" werd voornamelijk gedrukt op platen uit de Cours de Dessin. Op de verso zijde van het karton is een krijtlitho van een schaduwstudie afgebeeld. De geschaduwde partij is centraal gedrukt, waarbij tonale overgangen worden gecreëerd door middel van diagonale arceringen. Met deze vlakdruktechniek werden crayon of krijttekeningen geïmiteerd. Deze krijtlitho's werden dan als voorbeeldstudies gebruikt in de tekenlessen. Wellicht is deze prent afkomstig uit het handboek "Méthode Générale de Dessin" door De Weirdt (1845). De blinddrukstempel verwijst daarnaar.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Goupil & Cie , Frans Karel De Weirdt , Charles Bargue , Lemercier RKD , Jean-Léon Gérôme
Type lithografie AAT
Categorie prenten AAT
Materiaal
lithografieën in zwarte inkt op papier, op steunkarton verlijmd
Afmetingen 247 x 323 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0830.III
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.