Academische studie naar sculptuur: Marcellus als Hermes Logios

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Adolphe Staelens (tekenaar)

Datering

circa 1854 - circa 1857

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van Marcellus als Hermes Logios, getekend door Adolphe Staelens. Staelens maakte deze studie als leerling in de klas naar plaaster aan de Academie Brugge en werd ermee tweede op een wedstrijd. Een sculptuur van een gespierde, naakte man is voluit en frontaal weergegeven. Deze studie werd getekend naar een afgietsel van het Romeinse beeld 'Marcellus als…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van Marcellus als Hermes Logios, getekend door Adolphe Staelens. Staelens maakte deze studie als leerling in de klas naar plaaster aan de Academie Brugge en werd ermee tweede op een wedstrijd. Een sculptuur van een gespierde, naakte man is voluit en frontaal weergegeven. Deze studie werd getekend naar een afgietsel van het Romeinse beeld 'Marcellus als Hermes Logios', naar een Grieks origineel van Kleomenes. Aan de academie werd naar het beeld verwezen als 'Germanicus'. Marcellus staat in contrapost en over zijn linkerarm ligt een doek gedrapeerd. Net als bij de Romeinse sculptuur, mist hij zijn linkerduim en -wijsvinger. De studie is gemaakt in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. De aantekeningen duiden op Staelens' wedstrijddeelname. Linksboven staat zijn toegewezen letter 'D.' bij de academiestempel met handtekening van secretaris Vanden Abeele. Dat hij tweede werd op een wedstrijd werd onderaan en op verso genoteerd. Wellicht werd Jean Noos eerste op diezelfde wedstrijd (0022.GRO0685.II). Voor welke wedstrijd en wanneer de studie exact werd gemaakt is nog onduidelijk. De datering kan wel geschat worden op basis van een archiefdocument en andere, gedateerde tekening van Staelens. Wellicht volgde hij circa 1854-1857 les in de klas naar plaaster.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Adolphe Staelens
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 668 x 512 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0686.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.